Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt, väldigt lugnt vid gränsen” – SVT:s reporter Liselott Lindström på plats vid finsk-ryska gränsen.

Finland stänger gränsen för ryska turister

Uppdaterad
Publicerad

Finland kommer att stoppa ryska turisters inresa i landet med start i morgon, det uppger nu landets regering. Det innebär att ryssar inte kommer kunna resa till Finland och att hundratusentals ryska visum skulle kunna ogiltigförklaras.

Under en presskonferens informerar nu landets ministrar om nya begränsningarna för ryska turister i landet. Inga ryska turister får resa in i landet eller vidare till övriga Schengenländer med Finland som transit.

– Explosionerna vid gasledningarna i Östersjön och de så kallade ”folkomröstningarna” i Ukraina har påskyndat regeringens beslut,  sa utrikesminister Pekka Haavisto på presskonferensen.

Kriget i Ukraina

Beslutet träder nu i kraft så tidigt som vid natten mot fredag.

Utrikesministern: Inför humanitära visum

Som huvudregel kommer ryska turister att nekas inresor och nya visum, med vissa undantag: de som reser för att träffa sin familj, arbeta eller motta sjukvård. Humanitära skäl eller asylsökning ska inte få hindra ensamresande uppger regeringen. Människor som äger fastigheter i landet kommer släppas in för att genomföra nödvändiga underhållsåtgärder med engångsvisum.

– De som har uppehållstillstånd kan röra sig, och möjligheten att söka asyl finns också, säger inrikesminister Krista Mikkonen till HBL.

Man ser nu över möjligheten att införa ”humanitära visum”, men det kommer att ta några månader tills dessa är på plats enligt  utrikesminister Haavisto. Visum som tidigare beviljats till ryska medborgare kan dock komma att ogiltigförklaras helt.

Upp till 230 kilometer långt stängsel vid ryska gränsen

Turisterna i sig ses inte som en säkerhetsrisk utan man uppger att grunden till beslutet är att ”trygga Finlands internationella ställning och relationer”. Man har även velat se över möjligheterna att kringå EU:s flygrestriktioner och relationerna till Baltikum och Polen.

HBL har tidigare rapporterat om att gränsbevakningen varit så hårt ansatt att man överväger att bygga ett 100 till 230 kilometer långt stängsel mot Ryssland. En sådan lösning skulle kosta allt från 100 till 200 miljoner euro.

Visumhanteringen har sedan början av september begränsats och det har redan minskat antalet ryska resenärer vid gränsen, uppgav ministrarna vid konferensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet