Stenmuren på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Han flyttade stenmur på sin egen mark – får böta

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbrukaren i Karlskrona hade problem med en liten bit stenmur på sin mark som hindrade tunga transporter att ta sig fram på vägen – och valde att ta bort den. Nu har han fått ett strafföreläggande och tvingas böta 14000 kronor.

– Man måste ju kunna komma fram på vägarna. Och vi tog bara bort det allra nödvändigaste, säger skogsbrukaren.

Stenrösen och stenmurar på jordbruksmark är enligt lag skyddade av det generella biotopskyddet och får inte rivas eller ändras, oavsett vem som äger marken. Det fick en skogsbrukare i Karlskrona erfara nu, när han föreläggs att böta drygt 14000 kronor för att ha gjort just det.

– Vi har haft en riktig klämma längs byvägen där det varit problem med lastbilar och jordbruksmaskiner. Vi pratade lite om huruvida vi skulle belasta samhället och söka tillstånd, men det var så lite. Det handlar om 15 meter, och jag har stenmurar på totalt tre kilometer längs vägen, säger skogsbrukaren till SVT Nyheter Blekinge.

Måste återställa stenmuren

Men någon upptäckte tilltaget, och nu får han alltså böta.

– Visst, vi gjorde fel, vi skulle sökt tillstånd, det är väl det jag ångrar. Men man måste ju kunna komma fram på vägarna.

Och nu måste du återställa stenmuren?

– Så är det. Men som tur är finns det lite rim och reson, vi behöver inte bygga den på exakt samma ställe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.