Stenhögar rör upp känslor – nu blir de fråga för riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

– En markägare måste kunna gräva upp stenar på sin åker och tillfälligt förvara dem i en hög utan att bryta mot lagen. Så reagerar Per Schöldberg (C) från Växjö efter SVT:s rapportering.

SVT berättade nyligen om lantbrukaren Viveka Fransson utanför Växjö som tillfälligt placerade stenhögar på sin åker. Hon, precis som många andra, känner inte till att stenhögarna då omfattas av samma generella biotopskydd som stenmurar, och därför inte får rivas eller ändras.

Det betyder att en markägare som samlar stenar på hög sedan inte får flytta på dem, något som kan ställa till med stora besvär.

Det här har fått riksdagsledamoten Per Schöldberg (C) att reagera, och nu vill han ta frågan vidare till landsbygdsministern.

– Om man gräver upp ett antal stenar i det stenrika Småland och lägger det i en hög för att använda året efter, det måste man kunna se som en stenhög och inget annat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.