Foto: privat/TT

Han gör dokumentär med idrottsprofilens offer

Uppdaterad
Publicerad

Fredric Bergwall jobbade tillsammans med den nu dömda idrottsprofilen och kände flera av dem som utsattes för 41-åringens tortyrliknande övningar. Nu ska han göra en dokumentärfilm med några av de drabbade.

Fredric Bergwall jobbade under en tid nära den 41-åriga idrottsprofilen och blev själv indragen i rättegången som vittne mot sin arbetskamrat.

– Det var alltså två pojkar som berättade för mig att de hade varit hemma själva hos idrottsprofilen och blivit utsatta för hans förtroendeövningar. När jag fick veta det så kopplade vi in polisen direkt, berättar Fredric Bergwall, som också var vän med flera av de unga personer som utsattes för grova övergrepp.

Idrottsledare dömd för övergrepp

Ser varningstecken i efterhand

– I dag känner flera av målsägarna att folk inte förstår vad de har varit med om och det är det vi vill berätta i den här dokumentärfilmen, säger Fredric Bergwall.

Den 41-årige så kallade idrottsprofilen dömdes förra året mot sitt nekande till sex års fängelse för de grova övergreppen han utsatt tolv ungdomar för.

Fredric Bergwall har redan intervjuat ett offer och två föräldrar och han tycker att det är viktigt att man vågar prata om det som hänt. Så det inte kan ske igen.

– Allt kom ju som en chock. Ingen av oss märkte vad som hände. Men när vi pratar om det i dag så kan vi se att det fanns varningstecken och de vill vi lyfta fram, säger han.

Vill intervjua den dömde

Han har en lista på personer som han vill intervjua till dokumentärfilmen och en av dem är idrottsprofilen.

– Jag skulle vilja ha en förklaring av honom hur hans handlingar skulle kunna få de drabbade att bli bättre idrottsmän. Jag skulle vilja höra den förklaringen från honom till mig, säger Fredric Bergwall.

Han hoppas kunna vara färdig med filmen i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsledare dömd för övergrepp

Mer i ämnet