Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Sjöberg framför de batterier han införskaffat för att kunna lagra el. Foto: Sigrid Hallqvist/SVT

Egenproducerad el har sparat Stefan tusentals kronor

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Sjöberg i Norje i Sölvesborg har sedan flera år tillbaka satsat på att producera och lagra sin egen el. Med dagens rekordhöga elpriser är han tacksam att han gjort den investeringen.

– Jag sparar tusentals kronor i månaden, säger han. 

För snart två år sedan besökte SVT Stefan Sjöberg, som då berättade att han ville bli självförsörjande på el – ett mål han nu är ännu närmare. 

– Vi är i princip där i dag. December och januari är tråkiga månader för alla med solceller eftersom vi inte producerar i princip någon el då, som vi kan lagra. 

Med hjälp av solceller på taket och laddningsbara batterier i garaget kan Norjebon både producera och lagra el.

”Groteskt höga elpriser”

Men det är inte bara elen från de egna solcellerna som lagras i batterierna. För att hålla nere elkostnaderna köper Stefan Sjöberg nu även in el från elnätet på natten, när priserna är som lägst, som han lagrar i batterierna.

– Och så använder vi elen på dagen när den är dyrare att köpa in, nu när vi har fått de här groteskt höga elpriserna, säger han.

Hör Stefan Sjöberg berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.