Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till vänster: Anders Högström besökte ett sönderbombat bostadsområde utanför Kiev. Till höger: Ambulansen som levererades till ukrainska armén. Foto: Anders Högström/Privat

Han levererade ambulans till Ukraina: ”Bilden har etsat sig fast”

Publicerad

Karlskronabon Anders Högström är nyss hemkommen efter att ha levererat en ambulans till det krigsdrabbade Ukraina. Med sig hem har han bilder och minnen av de brutala spår som Rysslands invasionskrig lämnat efter sig.

I april i år var Karlskronabon och ex-nazisten Anders Högström vid den ukrainska gränsen för att hjälpa till att packa förnödenheter. På plats fick han kontakt med en representant från den ukrainska armén, som sökte efter ambulanser och andra räddningsfordon.

Tre månader senare kunde Anders Högström personligen vara med och leverera den andra ambulansen till Kiev. Nu, nyss hemkommen, bär han med sig flera minnen av den förödelse och det mod som finns kvar i Ukraina.

Blekinge län och kriget i Ukraina

– Jag var inne i ett hus där 41 människor omkom i en raketattack. Det kändes nästan ovärdigt att gå in där, men vår ”guide” sa att det är viktigt att bilderna sprids och att folk får veta att det här faktiskt fortfarande pågår inte långt ifrån oss, säger han.

– Jag har träffat och pratat med flera ukrainare, och fått höra flera hemskheter. Men även om situationen är väldigt allvarlig i Ukraina så har jag inte mött en enda person som varit pessimistisk. De har en fantastisk kämparglöd.

Grundade nazistparti

Att Anders Högström har en mörk historia, som medgrundare av nazistpartiet NSF på 90-talet bland annat, kan ha påverkat i att han nu bedriver hjälparbete.

– Det kan det säkert, men i så fall undermedvetet. Jag har levt ett väldigt destruktivt liv tidigare, men det är inte så att jag nu letar efter goda gärningar att lägga i den andra vågskålen. Jag känner snarare att det här är ett krig som påverkar oss alla, och att vi alla måste dra vårt strå till stacken, säger han.

Se mer i klippet ovan om vilka bilder som etsat sig fast i Anders Högström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blekinge län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet