Marthin Latvalehto från Nättraby vill nu hjälpa andra som har ett spelmissbruk. Foto: David Baujard

Han spelade bort hela lönen

Uppdaterad
Publicerad
Marthin Latvalehto från Nättraby fastnade i spelmissbruk och inte ens hans närmaste visste om hur mycket han spelat bort. Nu har han lämnat spelandet bakom sig och vill hjälpa andra från att spela för mycket.

– Det är ett jättestort problem och vissa sätter till och med sitt liv på spel, säger Marthin Latvalehto, 22 år, från Nättraby.

Han vet hur det är att lägga allt sitt fokus på att spela för pengar. Allt började så fort han fyllt 18 år. Först var det lite i taget för små summor på Lången men på två år gick Marthin Latvalehto, via nätpoker till att spela med höga insatser på svartklubbar.

– Det var mycket kickar när jag vann i början. Sedan fortsatte det och ju mer jag spelade in desto mer satsade jag nästa gång. Det var så det började, säger han.

När det var som värst kunde han spela bort hela månadslönen på poker under en spelkväll.

Men allt slutade en dag när hans mamma upptäckte en lapp där han skrivit upp de tusentals kronor han hade i skulder till olika personer. Då bestämde han sig för att erkänna båda för sig själv och andra att han var en spelmissbrukare.

– I mitt huvud trodde jag att jag hade spelat för en tredjedel av det jag egentligen spelat bort.

Berättade offentligt

Marthin valde nyligen att öppet berätta om hur han hamnade i spelmissbruket och tog sig ur det. Han skrev personligt och utlämnande om missbruket på Facebook och fick massor av positiva och uppmuntrande reaktioner för sitt mod att berätta.

– Det är jättepositivt. Mycket folk som skriver och frågar hur jag tog mig igenom detta och som nu sitter i samma sits. Det är allt från jämngamla till trebarnspappor i 45-årsåldern.

Det är nu ett och ett halvt år sedan han lade spelmissbruket bakom sig. Han har varit tvungen att sluta umgås kompisar som spelar, hans föräldrar tog ett tag över hans privatekonomi och han har fått hjälp med stödsamtal i Karlskrona.

Något han fått kämpa med är också att bygga upp tilliten hos vänner och familj. För när han ser tillbaka på den här tiden är det värsta att han ljög, både för sig själv, sina vänner och sin familj.

– Det är något jag fått acceptera och det tar ett bra tag att bygga upp tilliten igen, säger Marthin.

– Folk fick bara veta när det gick bra med spelandet och jag vann. Men jag sa aldrig något om summorna jag förlorade, fortsätter han.

Är idag skuldfri

Nu ser Marthin positivt på framtiden och har inga skulder kvar. Han är glad att hans missbruk upptäcktes, spelandet styrde honom i allt han gjorde och han var sig inte lik.

Marthin tycker att samhället måste få upp ögonen för hur stort problemet med spelmissbruk är i dag. Han har inga problem att gå in i en spelbutik i dag men en sak som gör honom upprörd är hur mycket reklam som spelbolagen får göra.

– Nu i efterhand ser jag hur mycket reklam det är. Jag tycker det är tråkigt att till exempel idrottsprofiler gör det. Sedan om du jämför med annat som kan leda till missbruk som tobak och alkohol så är det inte lika enkelt att göra reklam som för spel, säger Marthin Latvalehto.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer