Otto Larsson från Karlskrona ställer upp i EU-valet för Piratpartiet. Foto: Privat

Karlskronapolitikerns viktigaste fråga: legalisera cannabis

Uppdaterad
Publicerad

En specifik fråga har fått Otto Larsson från Karlskrona att ställa upp i EU valet. Han vill avkriminalisera bruk av cannabis.
– Cannabisrörelsen behöver någon som tar ett steg framåt, säger Otto Larsson (PP)

Otto Larsson är född och uppvuxen i Karlskrona men bor i dag i Stockholm där han arbetar som säljare inom IT-branschen. 2018 blev han aktiv inom Piratpartiet.

– Jag blev mer eller mindre rekryterad till partiet från cannabisrörelsen, säger Otto Larsson, som har varit aktiv i frågan på olika sätt sedan 15 år tillbaka.

Används i flera EU-länder

Nu ställer han upp i EU-valet och är på plats fem på piratpartiets lista. En plats i EU-parlamentet ser han som en möjlighet att lyfta frågan om cannabis. Flera medlemsländer har i dag legaliserat medicinskt bruk av cannabis. I grannlandet Danmark har man även legaliserat odling för cannabis som ska användas medicinskt.

Otto Larsson vill se ett totalt avkriminaliserat bruk av drogen och menar att en statlig reglering av cannabis bland annat skulle göra att kriminella nätverk skulle förlora en stor inkomstkälla och att fler människor skulle kunna använda det i medicinskt syfte. 

– Det här är någonting som människor i Sverige vill ha och då måste vi se till att kunna erbjuda cannabis på ett säkert sätt, säger Otto Larsson.

”Vi har inte kommit till tals”

Men motståndare till en ny narkotikalagstiftning menar bland annat att det inte gjorts tillräckligt med forskning på cannabis och att de kriminella nätverken ändå hittar andra vägar att tjäna pengar.

– De argumenten spräckte vi hål på redan på 90-talet. Problemet är att vi inte har fått komma till tals i de här frågorna, säger Otto Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.