Mannen spred hundratals bikinibilder på porrsajter. Foto: SVT/Arkiv

Hängdes ut på porrsajt: ”Jag kände mig rädd och kränkt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har pratat med flera av de sexton unga kvinnor som polisanmält att de hängts ut på en porrsajt av en 18-årig man. 

– Jag undrar varför han valde just mig, säger en av de utsatta kvinnorna.

På tisdagen åtalades mannen vid Blekinge tingsrätt för att ha publicerat över 300 bilder på unga kvinnor på en porrsajt med nedlåtande kommentarer till. Bilderna hade han tagit från kvinnornas egna sidor på sociala medier.

Fler av kvinnorna beskriver att de blev chockade när de förstod vad som hänt.

– Alla i klassen satt i klassrummet och tittade på den där sidan och jag förstod först ingenting. Sen insåg jag att det var mina semesterbilder som låg på en porrsida, säger en av de brabbade.

– Jag kände mig väldigt förnedrad och rädd att det skulle läggas upp fler bilder, säger en annan. 

Skolpersonal tog kontakt med polisen

Flera av kvinnorna berättar att de kände igen andra drabbade på de bilder som hade lagts upp.

– Vi var 37 tjejer som blivit utsatta och vi bildade en grupp för att stötta och göra en polisanmälan tillsammans, berättar en av kvinnorna. 

En av de drabbade berättade om vad som hänt för sin lärare. Dagen efter träffades kvinnorna och skolpersonal, som hjälpte till att kontakta polisen.

– Tyvärr var vi bara sexton tjejer som gick vidare och gjorde en polisanmälan. Jag tror att det kan bero på att alla var tvungna att göra en egen anmälan, säger ett av offren.

Vill få svar

Tiden efter händelsen har varit jobbig för de unga kvinnorna.

– Det pratades bakom våra ryggar och jag vet att några av tjejerna har blivit kallade för saker. Det värsta är att han har satt en stämpel på oss genom att hänga ut oss på en porrsajt, berättar en kvinna.

Nu väntar rättegång och de drabbade kvinnorna vill få svar. 

– Jag hoppas få veta hur han tänkte. Varför han gjorde det och varför han valde just mig.

18-åringen åtalas mot sitt nekande för 16 fall av grovt förtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.