Hans halsduk vållade fullmäktigeprotester

Uppdaterad
Publicerad

Vad politiker får eller inte får ha på sig under kommunfullmäktige i Karlskrona ska nu utredas. Det efter att tre socialdemokrater i går bar palestinasjalar under ett sammanträde i kommunfullmäktige. Hets mot folkgrupp, menade flera sverigedemokrater.

Tre socialdemokrater var klädda i palestinasjalar under kommunfullmäktige i går och Jonas Sandström bar en med en moské och arabisk text på.

– Att bära en halsduk med Hamasmotiv eller liknande i kommunfullmäktige är väldigt provocerande, tycker Christopher Larsson (SD).

”Befängt att tro det”

Det är ett påstående som upprör socialdemokraten Jonas Sandström.

– Det är befängt att tro att jag skulle stödja Hamas, säger han. Det är en palestinsk bönesjal som jag har fått av en god vän och med den vill jag bara visa mitt stöd för det palestinska folket.

”Han ska inte bestämma min klädsel”

Christopher Larsson (SD) kan inte helt säkert säga om halsduken uttrycker stöd för Hamas.

– Men det är något som vi vill ha utrett. Den innehåller religiösa symboler och text på arabiska.

– En sverigedemokrat ska inte få bestämma hur jag klär mig, säger Jonas Sandström (S).

Frågan ska utredas

Nu ska kommunfullmäktiges ordförande Rikard Jönsson (S) fråga SKL vad man får eller inte får ha på sig under sammanträden.

– Har jag tid så gör jag det under dagen, men det är ju inte säkert att SKL har svaret heller. Så jag ska även rådfråga kommunjuristen, säger han.

Får man ha på sig palestinasjal fram tills beslut är taget?

– Ja, en palestinasjal ser jag inte som någon politisk symbol. Det är ju vanligt med palestinasjalar. Däremot är ju hakkors och liknande nationellt förbjudna, sådana tecken får man inte ha på sig.

”Samma regler kan gälla”

Karlskrona kommun håller just nu på att ta fram en handlingsplan mot extremism och kommer att titta på vilka symboler som ska vara förbjudna i verksamheter för barn och ungdomar.

– Det vore ju bra om samma regler kommer att gälla även i kommunfullmäktige, säger Rikard Jönsson (S)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.