Här anläggs våtmark som ska hjälpa rena Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Söder om Nättraby i Karlskrona har det anlagts en 14 hektar stor våtmark som ska hjälpa att rena Östersjön från fosfor och kväve.

– Den kommer kunna rädda Östersjön från flera ton kväve varje år, säger Mattias Holmqvist, koordinator på Biosfärområde Blekinge Arkipelag som anlagt våtmarken.

 I dag är den döda botten i Östersjön ungefär lika stor som Danmark, men med våtmarker som den som nu har anlagts i Dalamaden utanför Nättraby är tanken att bottendöden ska minska.

Våtmarken är multifunktionell och när vattnet blir högre kommer lekmogna gäddor kunna ta sig upp till våtmarken och lägga ägg. Även flytt- och häckande fåglar kommer komma på besök.

– Väldigt bra för Blekinges landskap, väldigt bra för Östersjöns vatten men även för den biologiska mångfalden, säger Mattias Holmqvist.

Våtmarken är anlagd tillsammans med markägare och Länsstyrelsen med hjälp av stöd från Havs- och Vattenmyndigheten genom det lokala vattenvårdsanslaget.

I klippet  ovan får du ser hur det ser ut på platsen.

Vad är våtmark?

• Det är mark där vattnet finns väldigt nära under, i eller strax över markytan.

• Våtmarker är viktiga för den biologiska mångfalden och är bland de mest artrika miljöerna i Sverige. De bidrar med till exempel vattenrening eftersom de kan binda koldioxid.

• Våtmarker är en viktig roll i arbetet med att bromsa klimatförändringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.