Delar av Karlskrona kommun har bevattningsförbud sedan flera somrar tillbaka. Foto: TT

I delar av Karlskrona är det bevattningsförbud för fjärde året i rad

Publicerad

I delar av norra och östra Karlskrona kommun är det i år bevattningsförbud för fjärde sommaren i rad. Och det är stor risk för fler bevattningsförbud i framtiden. Kommunens åtgärder för att lösa problemet kan ta år att genomföra.

Fågelmara, Kristianopel, Brömsebro, Jämjö, Ramdala, Holmsjö, Nävragöl, Strömsberg, Spjutsbygd och Saleboda har bevattningsförbud sedan den 10 maj. Och det dröjer innan det upphävs.

– Det kommer att pågå tills växtperioden är över, en bit in under hösten, säger Joakim Nilsson, som är kvalitetschef på VA-avdelningen på Karlskrona kommun.

Regnar för lite

Han berättar varför det är vattenbrist i delar av kommunen.

– Vi får för lite nederbörd under hösten och vintern. Det är då påfyllnaden sker i våra grundvattenmagasin. Vi är tyvärr inte ensamma om detta, säger Joakim Nilsson.

I juli stod det klart att 42 kommuner i Sverige har eller har haft bevattningsförbud i sommar. I Blekinge har delar av Karlshamn och Sölvesborg haft bevattningsförbud tidigare i sommar. Olofström och Ronneby har inte haft det.

Nya rörledningar

Karlskrona kommun planerar att lösa problemet genom att dra nya ledningar till områden med vattenbrist.

– Det måste till eftersom vi inte kan ha ständiga bevattningsförbud i de här områdena, säger Joakim Nilsson.

Tar flera år att lösa

Men de boende i norra och östra Karlskrona kommun riskerar fortsatt vattenbrist med bevattningsförbud de kommande åren. Åtgärderna för att lösa problemet kan nämligen ta år att genomföra.

– Det är ett tidsödande arbete med avtal och annat som behöver planeras innan vi kan sätta spaden i jorden, men förhoppningsvis inom ett par år så är vi igång, säger Joakim Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.