Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när akademins pojklag tränar fotboll. ”Jag kommer med lite mer kompetens som jag kan ge grabbarna”, säger tränaren Tobias Grahn. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Här är idrottsakademin som satsar på unga spelare

Publicerad

Karlskrona Idrottsakademi vänder sig till barn som vill bli proffs i fotboll och ishockey och är beredda att ge allt för att nå dit – redan vid åtta års ålder.

– Då krävs hårt arbete och jag vill att de ska kunna tacka mig en dag för att jag hjälpt dem, säger Tobias Grahn, förre elitspelaren som ligger bakom satsningen.

Inom svensk idrott råder konsensus om att fotbollsakademier bör bedrivas tidigast vid 13 års ålder. Där sticker den nya föreningen Karlskrona Idrottsakademi ut, som tränar åttaåriga spelare i fotboll.

Det är den förre detta elitfotbollsspelaren Tobias Grahn som ligger bakom satsningen. Han började sin karriär i Rödeby AIF och har under karriären spelat för flera allsvenska klubbar, men också spelat flera år på dansk mark.

– Jag vill erbjuda något som saknas här hemma, föreningarna har inte utvecklats på 30 år, säger han och fortsätter:

– I Sverige är det tabu att säga att framgång kräver hård träning, men det här är något man länge sysslat med utomlands.

”Möjligheten att bli proffs”

I den nystartade akademin tränar pojklaget tre gånger i veckan och det är alltid fokus på att varje spelare ska utvecklas.

– Drömmer man om att bli proffs har man rätt att få möjligheten att nå dit. Det kan man inte i Karlskronas andra klubbar, säger Tobias Grahn.

Ser du några nackdelar med att satsa i så tidig ålder?

– Det finns ingen fakta på att det är fel. Jag tvingar ingen att träna hos mig, vi har lång kö in och det är fullt på träningarna. Uppenbarligen finns efterfrågan.

Hör Tobias Grahn berätta mer om satsningen i klippet ovan.

Tobias Grahn menar att han med sin erfarenhet som elitfotbollsspelare har bättre tränarkompetens. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

ÅLDERSGRÄNS I OLIKA FOTBOLLSAKADEMIER

Skellefteå: 13 år

AIK: Höjt från 9 till 13 år

Djurgården: 10 år

Hammarby: 10 år

Göteborg: Hela ungdomsverksamheten en del av akademin, 5-19 år. Elittrupper från 15 år.

Sölvesborg/Mjällby: från årskurs 6 (12-13 år).

Malmö FF: 13 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.