Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mathias Roos på RF Sisu i Blekinge menar att elitidrottssatsningar bör dröja till 13 års ålder. Hör mer av kritiken i klippet. Foto: Martin AxelssonDärth/SVT

Riksidrottsförbundet: ”Ska inte förekomma elitsatsning på barn”

Publicerad

– Stadgarna är tydliga: Det ska inte förekomma någon elitsatsning på barn.

Det säger Mathias Roos på Riksidrottsförbundet Sisu i Blekinge, apropå den nystartade föreningen Karlskrona Idrottsakademi.

”Tävling är en del av leken och ska alltid ske på barnens villkor”. Så lyder Riksidrottsförbundets stadgar om idrott för barn upp till 12 år.

Det är den stadgan som Mathias Roos lutar sig mot när han riktar kritik mot idrottsföreningar som går ut hårt och satsar på barn i för unga åldrar.

Kan bryta mot barnkonventionen

Som ny förening inom Karlskronafotbollen och ny medlem inom svenska fotbollsföreningen är Roos tydlig med att han inte har insyn i hur Karlskrona Idrottsakademi bedriver sin verksamhet.

Han höjer dock ett varningens finger mot tidiga elitsatsningar i allmänhet.

– Det finns ingen forskning som tyder på att det skulle leda till optimal idrottsutveckling, säger Roos.

Enligt FN:s barnkonvention, som är svensk lag sedan 2020, har ”alla barn samma rättigheter och lika värde”. Kritik har därför riktats mot idrottsakademier för att vara i strid mot just barnkonventionen.

Stort föräldraansvar

Det kan samtidigt vara svårt att som förälder lägga band på ett barn som drömmer om en karriär som fotbollsproffs.

– Om det finns barn med proffsambitioner – det är en jättesvår föräldrauppgift att guida barnen rätt. Där finns vi till för att upplysa om det fallgropar som finns, säger Mathias Roos.

Har ni fått några reaktioner från andra lokala klubbar på den nystartade akademin?

– Vi har inte fått några reaktioner. Men det är klart att det finns olika typer av snack. Det här är en företeelse som framför allt har funnits i storstäderna tidigare.

Hör mer i klippet ovan.

UTDRAG UR RF SISU:S STADGAR

Vi delar in vår idrott efter ålder och ambitionsnivå.

Med barnidrott avser vi i allmänhet idrott till och med tolv års ålder.

Med ungdomsidrott avser vi idrott för tonåringar och unga vuxna13-25 år.

Med vuxenidrott avser vi idrott för dem som är över 25 år.

I barnidrotten leker vi och ger barnen tillfälle att pröva på olika idrotter. Att ge barnen möjlighet till allsidig idrottsutveckling är normgivande för verksamheten. Tävling är en del av leken och ska alltid ske på barnens villkor.

I ungdomsidrotten och vuxenidrotten skiljer vi på breddidrott och elitinriktad idrott.

Källa: RF SISU, 2023

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.