Karlshamn har många bostäder och arbetsplatser inom räckhåll för ett stigande hav och tillhör därför de mest utsatta för översvämningar. Foto: SVT

Här är klimathotet störst

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona och Karlshamn tillhör de mest utsatta för översvämningar, enligt MSB. Båda städerna har många bostäder och arbetsplatser inom räckhåll för ett stigande hav.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har listat de städer i Sverige som är mest utsatta när havet stiger på grund av klimatförändringarna i en varmare värld. Både Karlshamn och Karlskrona finns med bland de 16 som kan drabbas hårdast.

Hotas av havet

Karlskronas kommunalråd, Sandra Bizzozero (S), kommenterar kommunens utsatthet.

Klimatkrisen

– I december antog vi en klimatanspassningsplan. Vi vill skydda fastigheter, vägar, dricksvatten och vatten- och avloppsledningar. Samtidigt tillgängliggjorde vi en simulering av havsnivåhöjningarna. Boende i Karlskrona kan se hur de påverkas av översvämningar på kommunens hemsida, säger Sandra Bizzozero.

Hur resonerar Karlskrona kommun när det gäller planeringen av nya bostäder?

– All planerad bostadsbebyggelse ska vara tre meter över havsnivån. Tremetersnivån beaktas i alla detaljplaner och all nybyggnation av bostäder. Vi beaktar även riskerna för ras, skred och erosion, säger Sandra Bizzozero.

I klippet kan du se  exempel på några av platserna i Blekinge som hotas av havet.

De är mest utsatta när havet stiger

Göteborg

Halmstad

Helsingborg

Kalmar

Karlshamn

Karlskrona

Kristianstad/Åhus

Kungsbacka

Landskrona

Malmö

Skanör/Falsterbo och Höllviken/Ljunghusen

Stenungsund

Stockholm

Trelleborg

Uddevalla

Ystad

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet