Christer Persson är ny ägare till den anrika fastigheten som idag huserar Metropol. Foto: Privat

Här är Metropolbiografens nye ägare

Uppdaterad
Publicerad

Den gamla biografbyggnaden i Karlshamn har fått en ny ägare. En insamling för att köpa byggnaden och göra om den till ett kulturhus misslyckades, men den nye ägaren ser gärna att någon form av kulturverksamhet flyttar in.

Köparen Christer Persson äger redan ett antal fastigheter i Karlshamn och Sölvesborg. Affären blev klar i onsdags och prislappen hamnade på 1,85 miljoner kronor.

– Jag och min sambo tycker väldigt mycket om fastigheten. Den är gammal och den behövs nog här i stan för det finns ju inget sådant. Vi vill bevara den, säger han.

Lokalerna blir lediga 2021, när bion flyttar till Östra Piren.

– Jag tänker mig någon form av kulturverksamhet. Musik blir nog den största biten, jag har själv varit lite musiker. Men vi har inte huggit någonting i sten.

Insamling misslyckades

Karlshamnsbon Roger Tónlist hade startat en insamling för att köpa och bevara biografbyggnaden tillsammans med människor från musikföreningar, event och innovationsföretag. Förhoppningen var att skapa ett kulturhus där den gamla scenen bakom bioduken stod i centrum.

– Jag ger mig inte. Jag har pratat med den nye ägaren och vi ska hålla kontakten framöver, säger han.

Trots många uppmuntrande telefonsamtal gick pengainsamlingen trögt. När den avbröts hade man fått in 100 000 kronor, eller fem procent av de två miljoner som man hade satt som mål.

– Jag hoppas att det kan bli någonting ändå. En mittemellan-stor scen fungerar för många föreningar i stan. Nu har vi två år på oss innan bion flyttar ut, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlshamn

Mer i ämnet