Håkan Lennerstad tyckte att det behövdes en låt som hyllar vårdpersonalen i coronatider. Då satte han sig vid sitt piano och skrev en, Our nurses and doctors heter den. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Professorns coronahyllning till vårdpersonalen

Uppdaterad
Publicerad

Matematikprofessorn Håkan Lennerstad tyckte inte det fanns någon direkt hyllningslåt till vårdpersonalen som kämpar mot coronaviruset. Därför tog han saken i egna händer och skapade en egen som han nu framför utanför sjukhuset.

Håkan Lennerstad är professor emeritus i matematik på Blekinge Tekniska Högskola, men också medlem av Aurorakören i Karlskrona-Aspö pastorat. Han upplevde att det inte fanns någon låt som förde oss samman i dessa tider, som dessutom hyllar vårdpersonalen för allt jobb de utför. Då slog han sig ner vid sitt piano och fick fram en enkel melodi.

– Texten är på engelska, eftersom det är en global pandemi så tänkte jag att låten kanske sprider sig utomlands också, menar Håkan Lennerstad.

Corona i Blekinge

”Trevlig gest”

Han har medvetet gjort både melodin och texten enkel och följsam för att sången ska vara lätt att lära sig. Han har redan hunnit få reaktioner som alla är goda.

– Det är många som tycker mycket om den, det är roligt.

Någon som ännu inte har hunnit höra sången är IVA-sjuksköterskan Cecilia Steneld Pripp.

– Det är ju en trevlig gest, jag får ta och lyssna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet