Hör Per-Ola Mattsson (S) och fler politiker om pirenbygget i videoklippet. Foto: SVT

Kommuntoppen om pirenbygget: ”Det kommer vara värt det”

Uppdaterad
Publicerad

Efter de skenande kostnaderna för bygget av etapp 5 på Östra Piren meddelade Karlshamnsfastigheter på måndagskvällen att projektet ska pausas.

Och trots att det inte finns någon känd slutkostnad tror kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) på projektet.

– Det kommer vara värt det, säger han.

När etapp fem på Östra Piren står klart ska bygget rymma flera hundra arbetsplatser, biograf, restaurang och konsertlokal. Men det har varit många turer kring kommunala bolaget Karlshamnsfastigheters bygge.

Kostnaderna har i ett första skede skenat från ursprungliga 300 miljoner kronor till 430. Och efter ytterligare bakslag under den senaste tiden står det klart att bygget kommer fördyras ytterligare.

Östra Piren i Karlshamn

Krävde ny slutnota

För två veckor sedan beslutade därför kommunstyrelsen att Karlshamnsfastigheter utan dröjsmål skulle ta fram en ny slutnota. Men så blev det inte.

Bolaget meddelade på måndagskvällen att den nya slutnotan kan presenteras först i sommar. Då ska också det nuvarande byggbolaget avsluta arbetet och ett nytt anlitas. Pausen innebär att bygget försenas ett år till hösten 2023.

– Vi såg ju att det var orimligt att fortsätta. Och den bedömingen har Karlshamnsfastigheter gjort också, säger Magnus Gärdebring (M), som är oppositionsråd.

Kommunrevisorernas ordförande Lars Beckman (M) har återkommande kritiserat Pirenbygget. Foto: SVT

Karlshamns kommunala revisorer har återkommande kritiserat bygget på Östra Piren.

– Det finns många oklarheter fortfarande, säger kommunrevisorernas ordförande Lars Beckman (M), efter beskedet om en byggpaus på Östra Piren.

”Det är tillräckligt”

Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) välkomnar Karlshamnsfastigheters besked om en byggpaus.

– De har gjort ett antal insatser för att få kontroll över byggkostnaden och jag tycker det är tillräckligt, säger han.

Kan bli dyrare

Karlshamnsfastigheters vd Magnus Persson delar kritikernas oro för att Pirenbyggets nuvarande nota på 430 miljoner kronor kommer att spräckas.

– De riskerna håller jag med om. Det är en risk att det blir dyrare och de indikationerna är starka, säger Magnus Persson, vd på Karlshamnsfastigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet