Så mycket kostar chefsbytet skattebetalarna

Publicerad

Kommundirektör Carl-Martin Lanér vet inte vad prislappen blir för chefsbytet på funktionsstödsförvaltningen.
Men i Kristina Terceros anställningsavtal finns svaret.

Av Terceros anställningsavtal framgår att om hon bryter sitt förordnande som förvaltningschef har hon rätt till lön och chefslönetillägg i sex månader.

Ett halvår

Hennes månadslön inklusive chefslönetillägg bestämdes till 67 000 kronor när hon anställdes i april 2018. Under ett halvår efter att hon nu slutar har hon alltså rätt till en sammanlagd lön på 402 000 kronor.

Men kostnaden för Karlskrona kommun stannar inte där. Parallellt betalar kommunen också sammanlagt cirka 200 000 kronor i arbetsgivaravgifter, pensionskostnader och andra avgifter. Den siffran bygger på en schablonuträkning av vad det kostar för en arbetsgivare att ha en anställd på motsvarande lönenivå.

Skattebetalarnas nota

Om inte Karlskrona kommun och Kristina Tercero enas om någon annan överenskommelse än anställningsavtalets rätt till sex månadslöner, så landar skattebetalarnas nota alltså på cirka 600 000 kronor för att den kritiserade chefen lämnar.

Innan Kristina Tercero började på Karlskrona kommun köptes hon ut från sin förra arbetsplats. Hon löstes ut från sin tjänst som kontorschef på Skatteverket i Västervik med ett avgångsvederlag på 14 månadslöner, motsvarande 900 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer