Anledningen till att vi valt att titta på 2020 års budget är för att det är den senaste som inte påverkats av coronapandemin, och som lades drygt ett år efter maktskiftet. Foto: SVT

Marginella skillnader i största regionblockens budgetar

Uppdaterad
Publicerad

Mellan Alliansen och det största oppositionspartiet i Region Blekinge skiljer bara 13 miljoner kronor, i en budget på drygt 4,7 miljarder.

– Skillnaden är marginell rent budgetmässigt var man lägger sin röst, säger Christina Mattisson (S), oppositionsråd.

Budgeten beskrivs på Region Blekinges hemsida som det främsta politiska styrdokumentet som ”anger de ekonomiska ramarna och den övergripande inriktningen”. Men skillnaderna mellan de politiska partiernas budgetförslag är närmast mikroskopiska.

Totalt hade Region Blekinge år 2020 en budget på cirka 4,7 miljarder kronor till hälso- och sjukvårdsnämnden och regionstyrelsen. Anledningen att vi väljer att titta på budgeten för 2020 är för att det är den senaste som inte påverkats av coronapandemin.

Marginell skillnad

Mellan Alliansen och Socialdemokraterna är det bara 13 miljoner kronor, eller 0,3 procent av totalen, som skiljer de två budgetförslagen åt. Resten av pengarna är partierna överens om var de ska satsas. Det handlar bland annat om att båda blocken vill satsa en miljon per år på e-hälsa, 400 000 på prostatascreening och 800 000 på barnhälsovård.

– Vi har fått gehör för en del av den politiken vi driver, även i socialdemokraternas budget. Och det tycker jag är bra, särskilt i det här läget då vi styr i minoritet, säger Lennarth Förberg (M), regionstyrelsens ordförande.

Kritiker säger att ni fortsätter bedriva socialdemokratisk sjukvårdspolitik?

– Nej, det skulle jag inte hålla med om. Men i och med att vi styr i minoritet så finns det ingen anledning för oss att arbeta fram förslag som ingen kommer att stödja mer än vi.

”Finns en bred politisk konsensus”

Även socialdemokraternas gruppledare delar bilden av att budgetarna är väldigt lika.

– Men jag tycker att det är bra att det finns en bred politisk konsensus kring de stora dragen i hälso- och sjukvården. Sedan kommer de ideologiska skillnaderna i hur det ska genomföras, säger Christina Mattisson (S).

Men hur ska väljarna kunna veta skillnaden mellan er och Alliansen om det inte är någon skillnad i budgeten?

– Det handlar också om möjligheten och förmågan att faktiskt leda och styra. Det är inget självspelande piano, även om vi har gemensamma ambitioner. Vi vill mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.