Statsvetaren om likheterna: ”Kan lika gärna stänga ned regionvalen”

Publicerad

De ekonomiska skillnaderna mellan de politiska partierna i regionerna är ofta försvinnande små. Det menar seniorprofessorn i statsvetenskap, Bo Rothstein, gör regionvalen näst intill förlegade.

Budgetarna mellan de två största blocken i Region Blekinge skiljer sig marginellt lite, det handlar om några promille som politikerna vill distribuera på olika sätt. Till 99,7 procent är Alliansen och Socialdemokraterna överens om satsningar i hälso- och sjukvården.

Men Blekinge är inte unikt utan situationen är likartad i flera svenska regioner, menar Bo Rothstein, seniorprofessor i statsvetenskap.

Vården – Val 2022

– Skillnaderna är ofta väldigt små, och demokratiska val bygger på att det finns ett alternativ att rösta på. Men om politikerna går så nära varandra att det inte finns något alternativ kan man ju lika gärna stänga ned de här valen, säger han.

Föreslår att delvis förstatliga vården

Istället pekar Rothstein på ett antal andra alternativ till dagens system, som han tror hade kunnat fungera bättre. Bland annat att minska antalet regioner i Sverige och ha de tre valen vid olika tillfällen.

– Man skulle också kunna ha en modell där man förstatligade vissa delar av sjukvården. Exempelvis gällande cancersjukvården, där det är om du vill överleva viktigare vilken region du bor i än din socioekonomiska status.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet