Foto: Michelle Hallberg och TT/arkiv

Här förbjuder skolan eleverna att dricka energidryck

Uppdaterad
Publicerad

Olofströms högstadieskola har infört förbud mot energidrycker på skoltid. Anledningen är att man fick problem med elever som blev för överstimulerade och hade svårt att sitta stilla.

Högavångsskolan i Olofström har sedan årsskiftet förbjudit elever att dricka energidrycker på skoltid. Ett beslut som fattades av politiker i utbildningsnämnden efter att skolan slagit larm om ofokuserade och överstimulerade ungdomar.

– En del blev uppspelta, irriterade och störiga. Lärarnas frustration gjorde att vi gick vidare med det. De fick svårt att undervisa i klasserna och nästan varje dag fick de ta ifrån eleverna energidryckerna, fast det inte var tillåtet, förklarar Ingela Nolin, skolsköterska på Högavångsskolan.

Eleverna protesterar mot förbudet

En del elever drack runt fyra burkar energidryck om dagen, berättar Isak Thomasson som går i årskurs 8.

– Jag tror att det är för att det är trendigt. Och så är det gott, säger han.

Förbudet har orsakat en del protester bland högstadieeleverna.

– En del gick och köpte energidrycker direkt när de fick reda på förbudet. För att protestera, säger Isak Thomasson.

– Det har blivit lite bättre, men jag ser fortfarande de som smyger in energidrycker i sina skåp, tillägger Ellen Ågren, som går i årskurs 9.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer