Enligt barnläkaren Magnus Ljungcrantz påverkas barn mycket mer då de dricker energidryck och kan drabbas av allvarliga problem. Foto: TT/SVT

Läkaren: ”Barnen förstår inte vad de häller i sig”

Publicerad

Blekingesjukhuset får varje vecka in barn och ungdomar med hjärtklappning eller andra symptom som kan kopplas samman med för stor konsumtion av energidryck. Nu varnar barnläkaren för dryckerna som blivit allt vanligare.

– Det handlar om någon gång i veckan som det kommer in någon och är orolig för att de har tryck över bröstet eller hjärtklappning. Jag tror inte att barnen och ungdomarna förstår riktigt vad det är de häller i sig. De här symptomen kan komma ganska så häftigt, säger barnläkaren Magnus Ljungcrantz på barn- och ungdomskliniken i Karlskrona.

SVT Nyheter Blekinge berättade i går om hur en skola i Olofström infört totalförbud mot energidrycker på skoltid. Nyligen fick också Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att utreda om det behövs åtgärder för att begränsa tillgången på energidrycker för just barn och unga – något som ska redovisas i slutet av året.

Kan påverka hur hjärtat slår

– Barn påverkas mycket mer, mycket lättare och av mycket mindre mängd. Det är också mer individuellt hur du påverkas. Är du ett kompisgäng och en dricker en energidryck, kanske den personen inte påverkas alls, medan du mår jättedåligt av det, säger Magnus Ljungcrantz och fortsätter:

– Direkt efter intaget kan du få hjärtklappning, hjärtflimmer eller ångest. Problemet är att det finns en risk att de ämnena som finns i energidryck påverkar hur ditt hjärta slår. Har du då ett dolt hjärtfel och utsätter dig för att dricka energidryck, kan det räcka för att hjärtrytmen ska störas, vilket kan vara dödligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.