Byggvaruhus och trädgårdshandel blomstrar även i coronatider eftersom många har mer tid hemma. Foto: Helena Landstedt / TT/Johan Nilsson/TT

Här sätts försäljningsrekord – mitt i coronakrisen

Publicerad

Samtidigt som många företag kämpar för att överleva i coronakrisen går vissa branscher bättre än vanligt, bland annat bygg- och trädgårdshandeln.

– Det har varit en otrolig byggboom, säger Andreas Thorén, platschef i Sölvesborg.

När många är permitterade, har ställt in utlandssemestern eller håller social distans passar de på att exempelvis bygga en altan eller plantera nya växter i trädgården.

Detta är något som märks på byggvaruhus – dit många nu kommer för att handla material till hemmaprojektet.

Corona i Blekinge

– Vi har slagit rekord under april månad och vår högsäsong började redan i mitten på mars, säger Andreas Thorén, platschef Byggmax i Sölvesborg.

Byggvaruhusen har fullt upp under coronakrisen när många har startat olika hemmaprojekt. Andreas Thorén, platschef i Sölvesborg, där butiken gjorde rekordförsäljning i april. Foto: SVT

Många fixar i trädgården

Även trädgårdshandeln har fått ett stort uppsving i år.

– Vi har jämfört siffror från förra året som var vårt bästa år och det har varit en kurva uppåt så det är vi väldigt tacksamma för, säger Caroline Klüver, ägare till Plantriket i Ronneby.

Hur ser ni till att folk håller avstånd?

– Vi är en trädgårdshandel på 10 000 kvadratmeter och det finns stora ytor att gå runt på. Vi har också satt ut skyltar att man ska hålla avstånd, säger Caroline Klüver.

Caroline Klüver äger en trädgårdshandel i Ronneby dit många söker sig i coronatider. Foto: SVT

Tror på fortsatt tryck

Platschefen Andreas Thorén tror att det höga trycket kommer att hålla i sig på byggvaruhusen framöver.

– Typiskt svenskt är att inte vara ledig på semestern och då bygger man nästan mer så jag tror att det kommer fortsätta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet