Peter Bengtsson är ordförande i kulturföreningen Fritt Spelrum som arrangerar festivalen. Foto: TT / SVT

Här hålls festivalen som drivs av solenergi

Uppdaterad
Publicerad

Musikfestivalen Fritt Spelrum kommer i år att drivas av i stort sett bara solenergi.
– Man är inte opåverkad av vad som händer i världen. Man tar till sig det här som Greta Thunberg har dragit igång, säger festivalarrangören Peter Bengtsson.

I naturreservatet Spraglehall i Krokås i Sölvesborgs kommun byggs det just nu upp en festival. Den beskrivs som en bred musikfestival med flera genres och kommer i år att gästas av bland andra Janne Schaffer och Ola Aurell.

Men det som också är speciellt med festivalen är att den i år kommer att drivas av i stort sätt bara solenergi.

– Vi försöker göra den här festivalen till en hållbar festival. Det ligger i tiden nu. Förut har vi haft en dieselgenerator som ger oss ström, men vi har aldrig riktigt gillat det, säger Peter Bengtsson, ordförande i kulturföreningen Fritt Spelrum som arrangerar festivalen.

Gasol till matlagning

Cateringfirman som lagar mat till festivalen kommer ha gasol som driver stekborden, men annars ska allt på festivalen drivas av solenergi.

– Det är allt som vi har på scenen, ljudanläggning och ljusanläggning. Vi räknar även med att solenergin ska räcka till kylskåpen som cateringfirman har för att förvara sin mat.

Festivalen hålls i morgon lördag med start klockan 15.

Här är platsen där festivalen ska vara, vid naturreservatet Spraglehall utanför Krokås. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer