Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niondeklassaren Isa Gunnarsson fick räkna ut hur mycket pengar hon gör av med i vardagen – för att sen ta reda på hur mycket det skulle bli på ett år. Hör henne och fler elever i klippet. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Här löser eleverna matteproblem – hämtade från verkliga livet

Publicerad

Det blev något annorlunda mattelektioner på Parkdalaskolan i Ronneby idag. Här fick nämligen niondeklassarna besök från lokala företag – och skulle då lösa matematiska problem hämtade från det verkliga arbetslivet.

Parkdalaskolans elever i årskurs 9 har under tisdagen fått lösa matematiska problem – hämtade från verkligheten. På besök i mattesalen fanns nämligen representanter från bland annat Kockums Maskin AB, Länsförsäkringar och Fackförbundet LO.

Bland annat handlade det om att räkna ut sina egna småutgifter under ett år.

– Det är kul att få reda på hur matte används i verkligheten. När man går i skolan undrar man ju ofta vad man ska ha matten till, säger eleven Isa Gunnarsson.

Matten med sig genom livet

Maria Sagebrant, projektledare för LO i Småland och Blekinge tyckte det var intressant att träffa eleverna och visa på hur viktig matematiken faktiskt kan bli i framtiden.

– Vi pratade löner och löneökningar, eftersom det är en så viktig del av människors liv. Man har matten med sig hela livet, även om man blir ingenjör eller butiksarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.