Här planeras sex vindkraftsparker till havs utanför Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Blekinges kust planeras just nu sex stora vindkraftsparker till havs. Om de blir verklighet skulle de tillsammans producera mångdubbelt mer el än vad som totalt förbrukas i Blekinge varje år.

Sedan årsskiftet har vi berättat om två stora satsningar på vindkraftsparker utanför Blekinges kust. Men de är inte ensamma.

Just nu planerar olika energibolag sex stora vindkraftsparker i havet utanför Blekinge. Det visar en genomgång som SVT har gjort av vilka planer som finns för vindkraft till havs. Här är de olika projekten:

Blekinge Offshore

Den förste mars meddelade företaget att planerna återupptas på en vindkraftpark en mil från Nogersund i havet utanför Sölvesborgs och Karlshamns kommuner. Enbart den parken skulle producera 4,3 terawattimmar, det vill säga dubbelt så mycket el som förbrukas i Blekinge på ett år.

Baltic Offshore Beta

I början av året stod det klart att norsksvenska bolaget Njordr Offshore Wind har planer på en ännu större anläggning 48 kilometer från Torhamns udde. Planerna innebär 240 vindkraftverk som är 330 meter höga.

Södra Midsjöbanken

Cirka 100 vindkraftverk sex mil sydost om Blekinge.

– Projektet är färdigt för att börja bygga. Om vi får besked om nödvändiga tillstånd kan vi  börja bygga i år och leverera el 2027, säger Roland Flaig, som är vd för RWE Sverige.

Ymer

Energibolaget RWE Sverige planerar också mellan 150 och 200 flytade vindkraftverk cirka fem mil söder om Karlskrona skärgård.

Njord

Några mil sydost om Blekinge planerar energibolaget OX2 vindkraftsparken Njord.

– Vi är tidigt i planeringen men det är en av de ytor som vi undersöker för att se möjligheten att gå vidare med, säger Henrik Sjöström, som är projektansvarig på OX2.

Han kommenterar utmaningen att få ett ja från försvaret.

– Att Sverige ökar elförsörjningen och får ner elpriset gynnar Försvarsmakten. De kan också använda vindparken genom att placera radar- och spaningssystem eller annan utrustning där, säger Henrik Sjöström.

Öland

Cirka sex mil öster om Blekinge planerar danska Örsted-Anholt Offshore vindkraftsparken Öland.

Innan någon av planerna kan förverkligas ska kommuner, Försvarsmakten och andra berörda myndigheter säga sitt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.