Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var i lördags som vegetabilisk olja läckte ut i havet utanför Karlshamn och färgade vattnet gult. Foto: SVT

Här reagerar de på oljeutsläppet i Karlshamn

Publicerad

Karlshamns kommunledning är nöjda med hur utsläppet hanterades och sanerades. Men organisationen Katastrofhjälp – fåglar och vilt är bekymrade över hur fågellivet drabbats.

– Det var en trist händelse. Men den hanterades på ett bra sätt i samarbete mellan räddningstjänsten, Karlshamns kommun och AAK, säger Karlshamns kommunalråd Magnus Gärdebring (M).

Han är nöjd med agerandet och saneringsarbetet i samband med helgens utsläpp av vegetabilisk olja i havet utanför Karlshamn. Men organisationen Katastrofhjälp – fåglar och vilt är bekymrade över hur fågellivet drabbats.

– När fåglar får oljan på fjäderdräkten förstörs den, de kan inte hålla värmen och fryser ihjäl, säger Bengt-Arne Nilsson från Katastrofhjälp – fåglar och vilt, som tvättar fåglar efter miljöutsläpp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.