Regionpolitiker i coronabråk: ”Känns inte bra i magen” Foto: SVT

Regionpolitiker i coronabråk – höll stormöte trots striktare råd

Uppdaterad
Publicerad

57 folkvalda politiker samlades när regionfullmäktige sammanträdde under onsdagen – trots de nya striktare coronaråden som införts i Blekinge.

– Det sänder ut dubbla budskap, säger oppositionsråd Christina Mattisson (S).

Med anledning av den ökade smittspridningen i länet flyttades onsdagens budgetsammanträde i regionfullmäktige från Wämö center i Karlskrona till Ronneby brunn – för att deltagarna skulle kunna hålla avstånd.

Beslutet att genomföra dagens sammanträde väckte stark kritik bland flera av deltagarna på plats.

– Jag är bekymmersam att vi som ska ansvara för sjukvården i länet inte lever upp till råden själva. Det känns inte bra i magen måste jag säga. Det sänder ut dubbla budskap, säger oppositionsråd Christina Mattisson (S). 

Hon får medhåll av Björn T Nurhadi, gruppledare för Sverigedemokraterna.

– Visst ger det dubbla signaler. Jag är väldigt kritisk till att det inte införts digitala möten än, säger han.

”Orimligt att skjuta upp sammanträdet”

Men att budgetsammanträdet genomförs är nödvändigt enligt Lennarth Förberg (M).

– Alternativet att skjuta upp sammanträdet är orimligt. Om inte vi fattar våra beslut kommer verksamheten inte vidare i sitt arbete. Vi har letat efter digitala lösningar som uppfyller SKR:s och kommunallagens krav, men har inte hittat någon än, säger han.

Smittskyddsläkaren kritisk

Under tisdagen presenterade smittskyddsläkaren de nya regionala råden med anledning av smittspridning. Där är en punkt tydlig.

– Där står att man inte ska besöka eller delta i möten. Vi har antagit de här och kommit överens i hela regionen och länsstyrelsen och samtliga kommuner, och det är de som bör gälla oavsett om man jobbar inom vården eller är politiker eller sysslar med idrott, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare.

Är du kritisk till att det här sammanträdet hålls?

– Jag hänvisar till råden. De är tydliga, och de gäller samtliga invånare i Blekinge, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.