Här står Blekingeborna redo för att hjälpa flyende från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen anlände flyktingar från Ukraina med färjan från Polen. På plats i hamnen fanns flera personer som förutom mat också erbjöd sovplats till de som anlände.

Det är fantastiskt hur folk har slutit upp. Det är ett hundratal familjer här i Karlskronatrakten, som har öppnat sina hem och erbjudit hjälp, säger prästen Sanna Lindersson, som var en av de som fanns på plats.

Personerna på plats hade organiserades via grupper i sociala medier och samlades vid färjeterminalen för att erbjuda mat, kaffe och andra förnödenheter till de flyende från Ukraina.

”Need a place to stay?”

Vid färjeläget fanns även busschaufförer som lånat ut bussar för att köra människor dit de skulle. Men också privatpersoner som erbjöd sig låna ut sina hem. Med en kartongskiva med texten ”Need a place to stay?” stod Lotta Larsdotter, redo att låna ut sitt hem.

Alla kan göra något, och jag skulle väldigt gärna vilja göra det om det är möjligt, säger Lotta Larsdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.