Vera Johansson får en spruta med TBE-vaccin på en tillfällig station ute på Aspö, som är ett riskområde. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Här TBE-vaccineras Aspöborna på rullande band

Publicerad

Under pandemin har vaccinationerna mot TBE minskat, samtidigt som fallen av sjukdomen ökar. Därför vill nu TBE-vaccinatören Axel Fernö vaccinera fler personer i Blekinges riskområden. Här massvaccineras Aspös invånare i alla åldrar.

Under 2021 har allt färre vaccinerat sig mot TBE jämfört med förra året, samtidigt som antal TBE-fall ökar i statistiken. Att antalet vaccinationer minskar kan bero på att den upplevs krocka med vaccinationen mot covid-19.

– Det behöver bara vara sju dagar mellan vaccinationerna, så man behöver inte vänta tills man är helt klar med sitt coronavaccin, förklarar TBE-vaccinatören Axel Fernö.

Han har stationerat sig ute på Aspö i Karlskrona skärgård, då det är ett av Blekinges värsta riskområden gällande TBE. Under dagen fick vem som än ville, besöka honom i tältet för att få en dos vaccin.

En av alla som slog sig ner på stolen var Vera Johansson, som snart ska fylla tio år. Hon spenderar alltid sommaren på ön med familjen och har under åren fått massa fästingar från gräset på tomten.

– De är så jobbiga att få bort, säger hon.

Få mer information om vaccinationen mot TBE i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.