Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bröderna Sixten och Ivar Fröbom från Karlshamn berätta om arkeologidagen vid Hjortsberga gravfält i klippet. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Här testar Ivar och Sixten bågskytte på arkeologidag

Publicerad

Vikingakläder, mat över öppen eld, guidningar och pilbågeskytte lockade många besökare när Blekinge museum arrangerade arkeologidag vid Hjortsberga gravfält och kyrka under söndagen.

Arkeologidagen har uppmärksammats på flera håll i Blekinge under söndagen. Bland annat höll Blekinge Museum guidade turer på Hjortsberga gravfält och vid Hjortsberga kyrka utanför Johannishus.

Åttaårige Sixten Fröbom var på besök med sin familj från Karlshamn.

– Det är kul att veta vad som hände innan 2023.

Storebror Ivar Fröbom, 11 år, gillar också historia.

– Det är intressant och spännande, säger han.

Vikingaläger i Blekinge

Båda bröderna gillade bågskyttet bäst och återkom till den lilla skjutbanan flera gånger.

Vikingaföreningen Blekingehirden var på plats och hade slagit upp ett litet vikingaläger där de visade upp kläder, utrustning, matlagning och hantverk.

– Det finns ett stort intresse bland folk för vikingatid och historia har vi märkt och det växer från år till år, berättar Per Johansson från Ronneby som är medlem i föreningen Blekingehirden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.