Johan Rönnby är vetenskaplig ledare för dykningarna vid Gribshunden. Foto: SVT

Här visar forskarna upp fynden från Gribshunden

Uppdaterad
Publicerad

Nu visas de spektakulära fynden upp. Under tre veckor har 40 forskare från tio länder undersökt vraket efter flaggskeppet Gribshunden på havsbottnen utanför Ronneby.

Det var på fredagen vid lunchtid som de historiskt betydelsefulla fynden visades upp. I 524 år har mynt, verktyg och danska öltunnor legat på havsbotten utanför Ronneby. Bland annat har en svarvad dryckesbägare av trä bärgats efter över 500 år på havsbotten. Skicket beskrivs som fantastiskt bra.

– Det är ett av de mest speciella föremålen. Det är en krona på den och en möjlig tolkning är att det är danske kung Hans stop för öldrickning, säger Johan Rönnby, som är professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola.

Hämtats till ytan

Fynden har hämtats upp till ytan igen under den undersökning som pågått i tre veckor. 40 forskare från tio länder har gjort utgrävningar av det kungliga flaggskeppet Gribshunden.

– Föremålen vi har hittat speglar tiden av stora förändringar som skedde i slutet av 1400-talet, säger Johan Rönnby, som är vetenskaplig ledare för forskningsprojektet om Gribshunden och utgrävningarna.

Sjönk 1495

Forskarlaget beskriver Gribshunden som världens bäst bevarade fartyg av den typ som Christofer Columbus använde under upptäcktsresor till Amerika.

– Det är jättekul att det gått så bra och att vi fått fram så mycket kunskap som vi hoppades på de här veckorna.

Gribshunden var ett danskt flaggskepp som sjönk 1495 och vraket hittades på 1960-talet. 2015 bärgades skeppets galjonsfigur för konservering som ett av världens äldst bevarade figurhuvuden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.