Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Hårdrockare eldade i fornminne – slipper åtal

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren väljer att lägga ner förundersökningen om misstänkt fornminnesbrott mot hårdrocksbandet No Rules.

Det var i februari i år som SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja att en förundersökning inletts efter att hårdrocksbandet använt eld som effekter i en musikvideo – inspelad i Lyckå slottsruin.

Bandmedlemmarna menade att de inte avsiktligt skadat ruinen, men beslutade sig omgående för att skura rent spåren av eldarna.

Utredningen fortsatte, förhör genomfördes med musikerna i bandet och i dag kom alltså beskedet att utredningen läggs ner. 

– De misstänkta har erkänt att de anlagt eld på platsen, men det går inte att bevisa att de har haft något uppsåt eller har visat sådan oaktsamhet som krävs för att förfarandet att ha eldat i ruinen ska vara brottsligt, säger kammaråklagare Robert Knutsson vid Åklagarkammaren i Kalmar som lett förundersökningen.

Tony Karlsson är sångare i No Rules och menar att dagens besked var väntat:

– Skönt att höra, men det blev precis så som vi trodde. Hade vi vetat att man inte fick elda i ruinen så hade vi inte gjort det och det har vi också meddelat polisen, säger han.

Hur ser du på det här i dag?

– Den har väl gett oss som band lite av varje. Men ur ett marknadsföringsperspektiv har det i alla fall varit bra, säger Tony Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.