Foto: SVT

Hårt tryck på Karlshamns kvinnojour under pandemin

Publicerad

Fler samtal på kvällar och nätter. Trycket på Kvinnojouren i Karlshamn har ökat kraftigt sedan coronapandemin slog till.

– Vi har fått jättemycket mer att göra. Det är svårt att säga vad det beror på. Det finns ju en teori om att våldet har ökat, säger Emmie Gill på Karlshamns kvinnojour.

På Karlshamns kvinnojour är det fullt upp. Den har jourtelefon dygnet runt vilket tros vara en bidragande faktor till att så många hör av sig.

– Det har varit ett hektiskt år. Vi ser en kraftig ökning att det ringer på kvällar, nätter och helger, det har det inte gjort tidigare år, säger Emmie Gill.

Ringer från annan ort

Karlshamns kvinnojour har haft många samtal även från kvinnor i andra kommuner och län.

– Oftast ringer man kvinnojouren närmast där man bor men en del väljer att ringa där man inte är ifrån eftersom man vill vara mer anonym, säger Emmie Gill.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med flera andra kvinnojourer i länet. Till skillnad från Karlshamn vittnar flera inte om någon ökning utan snarare om att telefonen tystnat och att färre hört av sig sedan coronapandemin slog till. Däremot har Karlskrona kvinnojour även om det avtog under en period sett en ökning av samtal överlag.

– Samtalen har ökat men vi tror att det kommer öka än mer, säger Ann-Katrin Stenlycke, verksamhetschef på Karlskrona kvinnojour.

För Karlshamns del måste mer resurser till om trycket ökar än mer.

– För vår del har vi haft mycket hela tiden. Ett högre tryck klarar vi inte på den personalen vi är nu, säger Emmie Gill.

Är du själv utsatt eller känner någon som är det? Hit kan du vända dig:

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Kvinnofridslinjen

Har öppet dygnet runt. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Personalen har tillgång till tolk. Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50

Kvinnojourer

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Terrafems rikstäckande jourtelefon

Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Telefon: 020-521010

Unizon

Unizon är ett riksförbund som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer. På hemsidan finns kontakt till jourer över hela landet. Det går även att få stöd via chatt.

Tjejzonen

En anonym jourchatt finns på deras hemsida.

”Välj att sluta”

Telefonlinje för personer som vill sluta utöva våld i nära relationer: 020 555 666.

Rikskriscentrum – Sverige kriscentrum för män

En paraplyorganisation för verksamheter som arbetar med att ge stöd till män i kris. Här kan du hitta kontaktuppgifter till kriscentra för män runt om i landet.

Brottsofferjourens nationella stödtelefon

Stöd på över 20 olika språk. Samtalen är kostnadsfria och syns inte på telefonräkningen. Ring: 116 006 eller mejla fraga@boj.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.