Robin Åkerman, vd för Paraply Produktion, berättar vad rökförbudet innebär för Hasslöfestivalen. Foto: SVT/Stina Sandström

Hasslöfestivalen igång – så stoppas festivalrökarna

Publicerad

För de röksugna besökarna på Hasslöfestivalen är det i år krångligare att ta sina bloss. Eftersom den nya tobakslagen trätt i kraft är det rökförbud på hela festivalområdet – något som är upp till arrangören att se till att folk följer.

Hasslöfestivalen i Karlskrona är den första festivalen i Blekinge som påverkas av den nya tobakslagen som trädde i kraft den 1 juli. Eftersom det nu är förbjudet att röka på alla typer av serveringsområden har rökförbud införts på hela festivalområdet.

– I vårt fall är det lite speciellt eftersom hela festivalområdet är ett serveringsområde. Festivalområdet är egentligen en uterservering enligt den här lagen eftersom man kan dricka alkohol på hela området. Det gör att det är rökförbud inom hela området, säger Robin Åkerman, vd Paraply Produkton.

Får lämna området

För att se till att rökförbudet följs har festivalledningen satt upp extra skyltar som informerar om vad som gäller och har vakter som håller ett extra öga om någon trots allt tänder en cigarett.

– Först och främst informerar vi  om vad som gäller och sen ber vi personen lämna området för att röka utanför själva festivalområdet, säger Robin Åkerman.

Arrangörerna kan straffas

Den som ändå skulle tända en cigarett riskerar dock inte direkta böter men efter en tillsägelse ska arrangören avvisa personen från festivalområdet.

Däremot kan festivalen föreläggas om vite om kommunen anser att arrangören inte gör tillräckligt för att besökarna ska följa rökförbudet.

– Jag kan tycka att det är lite märkligt att man har vänt på lagen på det sättet, men jag förstår att det är en komplex fråga som varit omdebatterad länge så det är inte mycket mer att göra än att vi förhåller oss till vad lagen säger, säger Robin Åkerman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.