Hör Nadja Köppe berätta om systern Helena som tog sitt liv för två år sedan. Foto: SVT/Privat

Helena, 28, tog sitt liv – efter år av depression

Uppdaterad
Publicerad

Hon beskrivs som en konstnärssjäl som alltid fick ner sina känslor i en bild. Helena blev bara 28 år. Den 30 september för två år sedan tog hon sitt liv.

För ganska exakt två år sedan hittades 28-åriga Helena död. Hon hade tagit sitt liv. Kvar lämnades familj och vänner med en sorg som är svår att beskriva.

– När jag får frågan vem som är min barndomshjälte så svarar jag alltid Helena. Det var något speciellt att alltid ha henne som sin ledare i hela tonåren och barndomen, berättar lillasyster Nadja Köppe, 21 år.

Suicidpreventiva dagen 2020
Helena tog sitt liv den 30 september 2018. Foto: SVT

En konstnärssjäl

Hon var 19 år när storasystern tog sitt liv, efter att hon mått dåligt under en längre tid. Nadja Köppe väljer nu att berätta om sin syster, eftersom hon vill bryta tabut kring självmord.

– Vi visste att hon hade haft två tuffa år innan hon tog livet av sig. Det kändes som att det inte spelade någon roll vad man sa, för att hon ändå inte ville. Men i dag kan jag se det lite annorlunda, att hon faktiskt var sjuk och hade en psykisk sjukdom som hon inte visste hur hon skulle leva med.

Hon beskriver Helena som en glad person som alltid skulle vara rolig och imitera olika röster. Men det fanns också ett mörker hos storasystern, som man ibland kunde se i de bilder hon målade.

– Hon var en konstnärssjäl. Hon kunde få ner sina känslor i bild. Vissa blir man glad, medan andra är mörkare och man ser att hon hade mycket tankar om livet och döden, säger Nadja Köppe.

Nadja tillsammans med storasystern Helena, som hon beskriver som sin barndomshjälte. Foto: Privat

Minns sista mötet

Sista dagen Nadja Köppe träffade sin syster var en onsdag – fyra dagar senare var hon död. Hon minns tydligt sista mötet.

– Hon följde med mig ut och vi satt och pratade. Jag var inte så mottaglig för de känslor hon visade mig. Jag undrar om hon visste att det var sista gången vi skulle ses. Det visste ju inte jag. Men innan jag hoppade in i bilen så sa hon att hon älskade mig. Det är fint att få bekräftat att hon älskade mig in i det sista.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Suicidpreventiva dagen 2020

Mer i ämnet