Hemtjänstanställd gick till jobbet med corona – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna åtalas nu för att ha gått till arbetet smittad med covid-19. Enligt åtalet har kvinnan utsatt 18 omsorgstagare, majoriteten i riskgrupp, för livsfara genom att gå till arbetet i väntan på provresultat.

I januari gick kvinnan i 35-årsåldern till sitt arbete inom hemtjänsten i Karlskrona kommun, trots att hon vid tillfället väntade på provresultat från sitt coronatest.

Efter två arbetspass fick kvinnan provsvaret som visade sig att hon var smittad och bar på covid-19.

– Hon har provtagit sig och gått till jobbet innan hon har fått provresultat. Sedan har det visat sig att hon har burit på covid-19. Hon har utsatt 18 omsorgstagare, 16 inom riskgrupp och 11 kollegor för livsfara eller fara för allvarlig sjukdom, säger åklagare Malin Rydell Almroth.

Kvinnan åtalas nu för framkallande av fara för annan – ett brott där påföljden kan bli böter eller fängelse i högst två år.

– Jag vet att det finns liknande ärenden ute i landet. Men här i Blekinge tror jag inte att vi har haft något sådant här innan.

Nekar till brott

Kvinnan säger själv i förhör att hon kände sig påtvingad av sin arbetsgivare att gå till jobbet, att hon fått många samtal från chefen som ”tjatade” och frågade när hon skulle komma tillbaka. Hon hade varit hemma sjuk och var vid tillfället genomförkyld, efter vad som framgår i förhören.

Kvinnan vidgår händelseförloppet, men förnekar brott. Hon har efter det inträffade avslutat sin anställning inom hemtjänsten.

Enligt åtalet är det inte känt att någon omsorgstagare som kvinnan träffade vid tillfället blivit sjuk eller uppvisat symptom efter händelsen.

– Lyckligtvis så har det inte varit någon smitta efter det här, men det är mycket olyckligt och beklagligt, säger Karlskrona kommuns säkerhetschef Anders Wiklander.

Hör mer av kommunens svar och om fallet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.