• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Hör Bengt Wittesjö kommentera fallet där en kvinna åtalas efter att ha gått till jobbet inom hemtjänsten med corona. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: ”Man har en skyddsplikt”

Uppdaterad
Publicerad

Att en person nu åtalats i Blekinge för att ha gått till jobbet med coronasmitta är ovanligt – men enligt smittskyddsläkaren kan man jämföra det med smittskyddslagen kring HIV.

– Om man vet om att man bär på en smitta så har man förhållningsregler som gäller, säger Bengt Wittesjö.

I dag åtalades en kvinna efter att hon arbetat sjuk och väntade svar på sitt test för covid-19.

– Enligt smittskyddslagen så har man en skyddsplikt om man misstänker att man bär på en allmänfarlig sjukdom. Då har man en skyldighet att göra allt man kan för att undvika att smittan förs vidare till någon annan, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.

Enligt smittskyddsläkaren är fallet ovanligt.

– Jag har inte hört talas om detta vad gäller covid, men det finns andra farliga och smittsamma sjukdomar som till exempel HIV där man också vetat om att man burit på HIV, men ändå haft sex så att säga. Sådana fall finns det som lett till åtal, men det här är ju ganska ovanligt.

Hör smittskyddsläkare Bengt Wittesjö i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.