Covidsmittad person inom äldreomsorgen gick till jobbet – åtalas nu för framkallande av fara för annan.

Covidsmittad gick till jobbet – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Örebro län som var smittad med covid-19 åtalas nu för framkallande av fara för annan. Detta sedan hon i våras gick till jobbet trots att hon väntade på provsvar för sjukdomen.  

Kvinnan arbetade inom äldreomsorgen i en kommun i länet. I våras hade hon testat sig för covid-19, men gick till sitt arbete innan provsvaret kommit. Hon uppgav till sin arbetsgivare att hon inte var smittad, men när svaret kom stod det klart att hon hade covid-19.

Enligt åtalet, som P4 Örebro var först att rapportera om,  hann kvinnan träffa nio omsorgstagare som var i riskgrupp samt nio kollegor. Genom sitt agerande har hon utsatt dessa personer för livsfara eller fara för allvarlig sjukdom menar åklagaren.

Kvinnan fick i våras sluta sin anställning med omedelbar verkan. Hon nekar till brott. Om hon döms riskerar hon fängelse i upp till två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet