Foto: Privat

Hemtjänsten lex Sarah-utreder mögelsmörgås

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en 97-årig kvinna i Karlskrona fått äta en möglig macka gör nu det ansvariga hemtjänstföretaget Gertrud care en lex Sarah-anmälan. Dessutom polisanmäler ägarna hot som riktats mot dem.

Det var i söndags när kvinnans anhörige Jonas Hillerström skulle hjälpa henne att göra sig i ordning inför ett dop som han upptäckte att hon satt vid köksbordet och hade tagit en tugga av en möglig smörgås. Mittemot henne satt en undersköterska. Han blev rasande för att undersköterskan inte hade slängt mackan, så han hörde av sig till hemtjänstföretaget Gertrud care och gjorde dessutom en polisanmälan om tjänstefel.

Anser inte att man gjort fel

Gertrud care menar att kvinnan själv brett smörgåsarna och att undersköterskan avrått henne från att äta dem, men att 97-åringen ville göra det ändå.

– Vi har inte rätt att slänga våra kunders mat, utan de måste själva få bestämma, säger Gertrud Wieselblad, som äger hemtjänstföretaget.

Kan anmälas till IVO

I går stod det klart att Gertrud care kommer att utreda händelsen och vid ett extrainsatt ledningsgruppsmöte beslutades det att det blir enligt lex Sarah. Det innebär att företaget går igenom händelsen grundligt och ser om det finns brister i hanteringen. Hittar man allvarliga brister ska detta anmälas till Inspektionen för vård och omsorg.

Ni menar att ni har gjort rätt, men ändå gör ni en lex Sarah-anmälan?

– Ja, det är rutin att man gör det vid sådana här händelser. Det är inget konstigt, utan snarare utvecklande för verksamheten, säger Gertrud Wieselblad.

Hade ni gjort en sådan anmälan även om det inte rapporterats om det här i medierna?

– Ja.

Jonas Hillerström menar att det är bra att företaget gör en anmälan, även om han tycker att det borde gjorts redan i söndags.

– Jag bad om det redan då, säger han.

Sedan händelsen har företaget hotats på Facebook och mejl, hot som Gertrud Wieselblad kommer att polisanmäla, eftersom hon bedömer dem som allvarliga. Hon vill däremot inte gå in närmare på vad hoten gäller.

– Det är helt oacceptabelt att hon blir hotad och det är bra att hon polisanmäler, säger Jonas Hillerström.

Fakta: Lex Sarah

Lex Sarah gäller inom socialtjänsten, i verksamheter enligt lagstiftningen om stöd och service till vissa funktionshindrade och vid Statens institutionsstyrelse.

Enligt bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänstlagen, SoL, och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska:

  • anställda genast rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden till den som bedriver verksamheten
  • den som bedriver verksamheten utreda och avhjälpa eller undanröja det rapporterade missförhållandet utan dröjsmål
  • den som bedriver verksamheten, om det visar sig att missförhållandet är allvarligt, snarast anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg. (Socialstyrelsen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.