”Hetaste” tomten svårsåld – tillbaka hos Försvarsmakten

Uppdaterad
Publicerad

Planerna var storslagna när Karlskrona kommun köpte Rosenholms udde av Försvarsmakten 2006. Men det som lanserades som ”Sydöstra Sveriges hetaste läge” visade sig snarare vara Sydöstra Sveriges mest svårsålda tomt. Och nu – femton år senare – säljs udden tillbaka till Försvarsmakten.

Äventyrsbad, hotell och företagspark. Det är bara några av de planer som funnits för Rosenholms udde, sedan kommunen hösten 2006 köpte tomten av Fortifikationsverket, som förvaltar fastigheter åt Försvarsmakten, för 5,2 miljoner kronor.

Men någon nyetablering i området skedde aldrig.

”Kommer bli skyddsobjekt”

Under onsdagen lämnade kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero i stället återigen över nycklarna till Fortifikationsverket, som nu köpt tillbaka tomten för 19,5 miljoner kronor, åt Försvarsmakten.

Försvarsmakten beskriver udden som ett välkommet tillskott som möjliggör tillväxt för Försvarsmakten i Karlskrona.

Hur kommer invånarna i Karlskrona märka av att Försvaret flyttar till udden?

– Ett antal byggnader kommer att rivas, och i takt med att vi flyttar ut verksamheten kommer nya att byggas upp. Vi kommer även att titta över tillträdet. Platsen kommer såklart att bli ett skyddsobjekt, säger Håkan Nilsson, chef för Marinbasen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.