Foto: SVT

Hetsmål mot SD-ledare överklagas till hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas gruppledare Christopher Larsson i Karlskrona friades i tingsrätten – men nu ska fallet prövas på nytt. Åklagaren vill att hovrätten tar ställning till det inlägg han publicerade på en partisida i sociala medier.

I slutet av januari friade Blekinge tingsrätt Larsson från misstankarna om hets mot folkgrupp. Bakgrunden till åtalket var en polisanmälan från S-riksdagsmannen Magnus Manhammar, som reagerat över ett inlägg som Larsson publicerat på en av partiets officiella sidor i sociala medier. Inlägget blev offentligt i samband med att minareten i Kungsmarken invigdes med böneutrop.

Och åklagare Marie Lindström vidhåller att formuleringarna spridit missaktning med anspelning på trosbekännelse.

– Texten går utanför vad som kan anses som en saklig och vederhäftig politisk diskussion. Det har en nedlåtande ton och har via publiceringen blivit spritt, säger hon.

”Oväntat”

Christopher Larsson kallar åklagarens beslut att överklaga för ett ”slöseri med skattepengar” och uppger att han känner sig lugn inför den kommande prövningen i hovrätten.

– Det var oväntat att åklagaren skulle dra det här fallet vidare, men jag är inte orolig. Tingsrätten, som till delar består av lekmän och politiker, friade mig. Att en domstol med proffs skulle döma annorlunda finner jag inte särskilt sannolikt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.