IVO menar att mannen borde ha skickats direkt till akuten efter att EKG-mätningen visade på avvikelser. Foto: TT/Vilhelm Stokstad,TT

Hjärtsjuk dog i väntan på undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Patienten kom till vårdcentralen med svåra bröstsmärtor, men trots att EKG-mätningen var avvikande så skickades patienten inte till akuten. Några dagar senare avled han.

Läkaren på en vårdcentral i Karlskrona kommun kritiseras nu av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Anledningen är att läkaren gjorde en felaktig diagnos på en patient som ledde till dennes död.

Patienten, en man i 60-årsåldern, sökte vård på vårdcentralen för svåra smärtor i bröstet. Hjärtaktivitetsmätningen (EKG) som togs på vårdcentralen var avvikande och läkaren valde då att skriva en remiss, med förtur, för att mannen skulle få genomgå en så kallad arbets-EKG.

Men det hanns aldrig med – istället avled mannen bara ett par dagar senare i sitt hem.

Borde skickats till akuten

IVO kritiserar nu läkarens bedömning att skicka hem mannen i väntan på tid för vidare undersökning. Myndigheten anser att läkaren borde ha skickat mannen direkt till akuten samma dag som EKG:n visade på avvikelser.

Man ställer sig frågande till att patienten inte blev remitterad till sjukhuset samma dag som han besökte vårdcentralen och menar att åtgärder hade kunnat sättas in tidigare för att rädda patientens liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.