Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan använder Christoph Samfass en karta för punkta ut hans coolaste vrakdyk. Foto: Privat / SVT

Hobbydykaren listar: De tre häftigaste vrakdyken i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Christoph Samfass har dykt efter vrak i och nära Blekinge i ungefär 17 år. Sammanlagt handlar det om över 1 000 dyk. I klippet ovan tipsar han om de tre häftigaste dyken man kan testa, oavsett om man är nybörjare eller mer rutinerad.

Ett kinesiskt handelsfartyg som sjönk utanför den danska ön Bornholm 2003 efter att ha krockat med ett polskt containerfartyg. Från Karlskrona tar det ungefär tre timmar att åka ut med båt till vraket och enligt Christoph Samfass är tiden värt det.

– Det är som att tiden har stannat när man dyker där. När besättningen evakuerades från fartyget så lämnade de kvar det mesta av sina saker, öppnar man ett kylskåp så finns det fortfarande öl där, säger han.

Men det här är inget dyk för en nybörjare, det roliga att se börjar vid omkring 25 meters djup.

Ekenabben Vrakkyrkogård

Mellan Ekenabbens pir och Tjurkö finns vraken efter tolv avsiktligt sänkta skepp från slutet av 1600-talet. Det var en del av försvaret på den tiden så fiender inte skulle komma in till Karlskrona. Dykdjupet ligger på cirka sju-tio meter.

– Det här är ett bra dyk för en nybörjare, säger Christoph Samfass och fortsätter:

– Det finns mycket att se, trots att vraken är så gamla.

Arado AR 196-3

Ett tyskt flygplan och som flög in på svenskt luftrum 1943 för att då bli nedtvingat. Planet kraschade vid Sund, nordväst om Hanö. Maxdjupet för dykningen ligger på tolv meter.

Hör Christoph Samfass berätta om flygplanet och visa en miniatyrmodell av det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.