Tryggheten ökar i Ronneby – högsta noteringen på fem år. Foto: Henrik Friberg/SVT

Högsta tryggheten i Ronneby på fem år – trots upploppen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Ronneby under året drabbats av upplopp och flera våldsbrott i centrum visar årets lokala trygghetsmätning att de boende i kommunen känner sig tryggare än på länge. Till stor del tror polisen att det beror på att de har blivit tydligare i sociala medier.

Den upplevda otryggheten i Ronneby har under de senaste åren varit hög i Ronneby, men nu visar årets mätning att Ronnebyborna känner sig tryggare än vad de gjort på fem år.

Enligt kommunpolis Katarina Johansson kan det bero på flera saker.

– Vi har ökat vår polisnärvaro i Ronneby, och blivit tydligare med fakta och information i sociala medier för att förhindra den värsta ryktesspridningen. Det är väldigt glädjande att se att tryggheten ökar, säger hon.

Under sommaren och hösten har Ronneby drabbats av flera uppmärksammade våldsbrott, inte minst upploppen på torget i samband med koranbränningarna i Malmö.

– Vi var väl lite oroade över att det som hände då skulle synas i trygghetsmätningen, men så verkar inte ha varit fallet, säger Katarina Johansson.

Trygghetsundersökningen i Ronneby skickades ut till 1500 slumpvis utvalda personer, varav drygt 950 valde att svara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.