Att studenter inte tar examen kan skapa problem om arbetsmarknaden vänder, enligt Eva Pettersson, prorektor på BTH. Foto: SVT

Högt söktryck till BTH i år – 3 500 studenter antagna

Uppdaterad
Publicerad

3 500 studenter har antagits till att börja studera på Blekinge Tekniska Högskola i höst. Söktrycket har i år varit stort och totalt ökade antalet sökande till högskolans program och kurser med drygt 50 procent.

På torsdagen blev det första urvalet klart av vilka studenter som erbjuds att studera på Blekinge Tekniska Högskola i höst. Söktrycket har varit högt och antalet sökande till programmen ökade med 34 procent jämfört med förra året, meddelar högskolan.

När det gäller totalt antal sökande, till både program och kurser, var ökningen 52 procent.

– Det är i princip alla typer av utbildningar som fått ett ökat söktryck, men bland annat sjuksköterska och ingenjör, säger Eva Pettersson, prorektor.

Hon misstänker att corona har haft en stor effekt, men BTH har även besökt fler gymnasieskolor som också kan ha lockat fler att söka.

Sök studentbostad – trots distans

I nuläget kommer det att erbjudas en hybrid undervisning, alltså en blandning mellan digitalt hemifrån och på campus. Men skolan har uppmanat sina nya studenter att söka sig en bostad i Blekinge, då det är svårt att veta hur det kommer att vara till hösten.

– Vi får vara flexibla, för det kan ju vara helt annat i augusti-september. Men som det ser ut nu kör vi vissa moment på campus med fortsätter med de större föreläsningarna på distans, förklarar Eva Pettersson.

Av närmare 11 000 sökande har nu 3 500 studenter fått en utbildningsplats på högskolan. Av de antagna är det 2 800 platser som är tillgängliga. Skolan antar alltid några fler, då vissa tackar ja till andra skolor och lämnar sin plats.

Senast den 24 juli måste studenterna tacka ja till sin utbildningsplats – därefter görs ett nytt urval.

– Det är väl då det börjar bli mer spännande för oss, i dag är det nog mest spännande för studenterna, säger Eva Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.