Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Populära besöksmålet höll silverrävar olagligt Foto: Privat

Populära besöksmålet höll silverrävar olagligt

Publicerad

För några veckor sedan stängdes Blekinge Exotiska Värld i Karlshamn. Dålig ekonomi uppgavs vara anledningen.
SVT Nyheter Blekinge har granskat det nedlagda tropikariet och kan i dag bland annat avslöja att tre silverrävar visades upp en kort period i fjol – trots att tillstånd saknades.

Högst ansvarige vill inte svara på SVT:s frågor utan hänvisar till kompanjonen och maken Kristofer Karlsson, som berättar att rävarna bara visades under fyra dagar.

– När de hade suttit i karantän i en månad hade vi dem uppe under en helg och ett par veckodagar för att besökarna skulle få se och lära sig mer om dem, säger han.

Klassas som rovdjur

Kristofer Karlsson hävdar att det funnits tillstånd att visa upp djuren eftersom djurparker, enligt artskyddsförordningen, får lov att visa djur under sju dagar utan tillstånd.

Men enligt Jordbruksverket stämmer inte det. Silverrävar är nämligen rovdjur och sådana omfattas inte av reglerna.

– Man får inte ha silverrävar som privatperson eftersom de är rovdjur, undantaget är katt, tamiller och grävling. Och om rovdjur ska visas upp så krävs det tillstånd från länsstyrelsen, säger Christina Lindgren, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Men något sådant tillstånd har aldrig sökts från företrädarna för Blekinge Exotiska Värld.

Inte på länsstyrelsens lista

Enligt länsstyrelsen i Blekinge fanns silverrävarna inte med på den inlämnade listan på djur som skulle visas för allmänheten på Blekinge Exotiska Värld.

– Nej. Silverrävar har vi inte haft med i den ursprungliga listan i samband med tillståndsprocessen så det känner vi i inte till, säger Håkan Anderberg, avdelningschef samhällsbyggnad och miljöskydd.

De har ju visat silverrävar, vad säger du om det?

– Då är det uppenbarligen något som är fel i den informationen vi har fått från dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

Mer i ämnet