Maina, 75, blev påkörd av drograttfyllerist – var en hårsmån från döden

Publicerad

Maina Wahlberg, 75, och maken Per var på väg hem till villan på Verkö. Plötsligt small det till ordentligt och bilen flög ner i diket. Sju brutna revben, en punkterad lunga och en hjärnblödning blev resultatet av deras möte med en av Blekinges notoriska drograttfyllerister.

Påverkade bilförare har orsakat många olyckor på Blekinges vägar och oskyldiga trafikanter har i flera fall drabbats. Ofta har de skadats svårt och i vissa fall även omkommit. Samtidigt fortsätter drogpåverkade att sätta sig bakom ratten.

Maina Wahlberg satt i passagerarsätet bredvid sin make Per. De höll precis på att svänga av Verkövägen mot sin bostad, när det small till i hela bilen.

Skadades allvarligt

– Vi såg ingenting innan vi svängde av, han måste ha kommit i uppåt 150 kilometer i timmen. Allt gick jättefort, från smällen till att vi snurrade runt och hamnade mot en lyktstolpe i diket. Och jag kände direkt att jag inte kunde röra mig, säger Maina Wahlberg.

Bilen, som kördes av en då 24-årig livsstilskriminell, träffade bara några centimeter bakom passagerarsätet där Maina Wahlberg satt. Hon skadades allvarligt, medan maken Per klarade sig i stort sett oskadd – vilket även 24-åringen i den andra bilen gjorde.

Har fortsatt

Vid tillfället var han påverkad av amfetamin och han dömdes senare till tio månaders fängelse för olyckan och en rad andra brott. Men han har fortsatt att köra påverkad efter det. Så sent som i januari 2019 dömdes han återigen för grov olovlig körning, hans 38:e avsnitt i belastningsregistret.

Se inslaget och hör Maina Wahlberg berätta om olyckan, skadorna och vad hon tänker om mannen som körde bilen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Döden på vägarna

Mer i ämnet