Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hon födde sitt första barn i fängelset Foto: Michelle Hallberg

Hon födde sitt första barn i fängelset

Uppdaterad
Publicerad

De första tre månader i livet spenderade nu 1-åriga Liv innanför anstaltens väggar i Ystad. Mamma Lenita var höggravid när hon skulle in för att avtjäna sitt åtta månader långa fängelsestraff.

Lenita Riipikumpulainen dömdes förra året till åtta månaders fängelse för bland annat misshandel och våld mot tjänsteman. En månad efter den händelse som senare fick henne dömd, blev hon gravid med sitt första barn.

– Jag fick inte min dom förrän i maj, så innan hade jag tänkt att jag skulle få ett kortare straff. Jag ville inte göra abort eftersom vi fått missfall några månader innan. Men när jag insåg att jag skulle behöva föda i fängelset så kändes det ju inte bra. Jag blev orolig och ledsen. Det enda jag tänkte var att socialen skulle ta mitt barn, berättar Lenita Riipikumpulainen.

Till förlossningen med handbojor

I september 2019 kom hon till fängelset i Ystad. Hon var då höggravid och dottern Liv föddes den 5 december via igångsättning då hon gått över tiden.

– Det var bara att sätta sig där i kriminalvårdsbilen och åka in. Två kriminalvårdare var med och jag hade fängelsekläder och handbojor på mig. Det var en väldigt märklig situation.

På kvinnoanstalten i Ystad sitter några av Sveriges farligaste kvinnliga förbrytare. Här fick nu också Lenita Riipikumpulainen dotter Liv spendera sina första månader i livet, innan hennes mamma blev frisläppt.

– På kvinnoanstalterna kastar de in allting på en och samma anstalt. Det är allt från a till ö, mördare och pedofiler och allting. Jag fick gå på tå hela tiden för att skydda min dotter. Jag lämnade inte henne en sekund.

I dag har Lenita Riipikumpulainen lämnat sitt kriminella liv bakom sig.

Hör henne berätta mer i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer